W
dniu dzisiejszym w naszej szkole obchodziliśmy Dzień Francuski. Z tej okazji klasa
2d miała okazję uczestniczyć w niezwykłej lekcji łączącej dwa przedmioty -
język francuski i godzinę wychowawczą. W ramach tych zajęć, poprowadzonych przez panią Barbarę Waingertner
(nauczyciela historii i wychowawcę klasy 2d) i pana Jakuba Pieniążka (nauczyciela
języka francuskiego), uczniowie odkryli tajniki zawodu kelnera i kuchni
francuskiej. Była to fantastyczna okazja nie tylko do zapoznania się z zawodem kelnera
w ramach zawodoznawstwa czy poznania kultury francuskiej "od kuchni",
ale również do wykorzystania nabytej wiedzy w praktyce.
Na
blisko dwie godziny szkolna pracownia historyczna zamieniła się w pięciogwiazdkową
restaurację "Ratatouille", w której uczniowie francuskojęzycznej
część klasy 2d wcielili się w rolę
kelnerów i serwowali dania francuskie przygotowane przez siebie. Na stołach
zagościły m.in. francuskie croissanty, sery pleśniowe, naleśniki jak również
pasztet z gęsich wątróbek- słynne foie gras.
W
przygotowanej lekcji przez klasę 2d udział wzięły pani dyrektor - Ilona
Szmatowicz, pani wicedyrektor - Iwonę Tarnowską oraz nauczyciele uczący w
naszej szkole. Serdecznie dziękujemy klasie 2d, a w szczególności grupie
francuskiej za zaangażowanie w organizację tej niecodziennej lekcji. Dzięki
wam, nasze gimnazjum staje się coraz bardziej francuskie :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz